Jak se měří bazální teplota a co to je?

Bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Její každodenní sledování v průběhu menstruačního cyklu vám umožní přesně zjistit, zda a kdy jste měla ovulaci. Pomocí sledování bazálních teplot navíc snadno zjistíte, jak dlouhou máte luteální fázi cyklu (doba mezi ovulací a začátkem menstruace), což je ukazatel, který ovlivňuje pravděpodobnost početí.

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění. V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo, v případě úspěšného otěhotnění, trvale.

Délka první části cyklu (před ovulací) je různá. Obvykle trvá 14 dní, ale může být i kratší či naopak výrazně delší. Délka první části cyklu se liší nejen mezi ženami navzájem, ale může být rozdílná i u jedné ženy v různých menstruačních cyklech. Naproti tomu druhá část cyklu (po ovulaci, luteální fáze) trvá u většiny žen 14 dní, po kterých následuje pokles teploty na úroveň před ovulací a začíná menstruace. Pokud je teplota zvýšená 18 dní v řadě a více, je vysoce pravděpodobné, že je žena těhotná.

Měření bazální teploty je vlastně sledování rytmu svého těla. Je to způsob, jak zjistit, co se ve Vás odehrává, jak poznat svůj menstruační cyklus, zda a kdy máte ovulaci, kdy můžete očekávat menstruaci, jestli jste či nejste těhotné.Pomůže Vám lépe poznat, jak se Vaše tělo chová, a po čase odhalit změny či nesrovnalosti.

Měření naopak není 100% recept na všecky neduhy, teploty se mohou chovat nepředvídatelně a obzvlášť, pokud nebudete pečlivé, výsledky mohou být zmatené, přesto se nelekejte, pokud ale budete mít pocit, že Vás měření stresuje, raději toho nechte. Měření také NENÍ doslova metoda vedoucí k těhotenství – už jste někdy slyšely o někom, kdo by snáze otěhotněl, protože si každé ráno změřil teplotu? 😉 Měření Vám ale pomůže vysledovat, kdy dochází k ovulaci, abyste mohly (pokud chcete) lépe načasovat milování a zvýšit tak pravděpodobnost otěhotnění – měření samotné tedy nepomůže, ale jeho výsledky mohou být zajímavé a užitečné. Měření vyžaduje dlouhodobé sledování svého těla, neznamená to ale, že nejprve musíte poznat své tělo a potom se teprve snažit otěhotnět – jde to přeci oboje najednou – snažíte se, milujete se dle chuti a navíc si každé ráno změříte teplotu. Pokud otěhotníte před doměřením prvního cyklu, mohu Vám jen gratulovat, na měření v klidu zapomeňte a radujte se. Pokud naopak neotěhotníte ani po několika měřených cyklech, budete mít v ruce důležitý doklad o průběhu svého cyklu, který může být nápomocný i při podezření na nějaký problém.

Měření není náročné finančně (stačí jednorázová investice cca 150,- Kč do teploměru) ani časově (obětujete každé ráno 1-5 minut na měření a zapsání výsledné hodnoty?), ale vyžaduje jistou disciplínu.

Výhody měření

  • pomůže Vám určit, kdy a popřípadě zda vůbec máte ovulaci a následně určit i Vaše plodné dny.
  • pomůže odhalit některé případné problémy Vašeho cyklu (např. anovulaci)
  • pomůže Vám s velkou přesností předpovědět, kdy můžete čekat menstruaci, to ocení zejména ženy, které mají hodně nepravidelné cykly
  • pomůže Vám odhadnout, zda vůbec, popřípadě kdy je vhodné zkusit těhotenský test
  • pomůže Vám sledovat, co se ve Vašem těle právě odehrává

Nevýhody měření

  • vyžaduje jistou pravidelnost a disciplínu
  • někoho může pravidelné sledování stresovat nebo znervózňovat
  • není zázračným prostředkem k otěhotnění
  • není 100%, výsledky mohou být (zejména při nepřesném měření) zavádějící

Jak měřit?

V prvé řadě asi to nejdůležitější – bazální teplota by se měla měřit pokaždé za stejných podmínek.

Stejný čas – měřte stále ve stejnou hodinu – i když například celý týden vstáváte v šest a o víkendu si rády přispíte, zkuste malý trik – nařídit si i o víkendu budík na šest hodin, změřte teplotu a v klidu spěte dál. Měřit jednou v šest a podruhé v devět opravdu nemá cenu. 

Měřit vždy hned po probuzení – bazální teplota je velice citlivá věc a dokáže se změnit i tím, že si jenom před měřením dojdete na záchod. Však si to vyzkoušejte samy – změřte, než vylezete z postele, a pak po návratu ze záchoda – existují sice výjimky, se kterýma to nic neudělá, ale pokud chcete mít měření přesné, tak to moc nepokoušejte. Pokud pracujete na směny, určitě nedokážete zároveň měřit po probuzení a v tu samou hodinu, pro Vás platí jediná rada – měřte alespoň po čtyřech hodinách naprostého klidu (ideálně spánku – to platí pro všechny), ihned po probuzení. Pokud pracujete jeden týden noční a budete měřit pokaždé po probuzení v pět odpoledne, a druhý týden ranní a budete měřit po probuzení ve čtyři ráno, za dodržení ostatních podmínek by to nemělo vadit.

Dále je třeba upozornit na to, že měření v jakoukoliv jinou denní dobu je bezpředmětné. 

Dalším důležitým bodem měření je: nevylézt z postele! To znamená ani nehledat teploměr, mějte ho stále nachystaný na nočním stolku a ráno po něm jednoduše sáhněte. Pokud jste si teploměr zapomněla třeba po nějaké cestě v tašce, nebo v jiné místnosti, tak buďte zlá a pošlete pro něj partnera. 

Měřit stále stejným teploměrem – je pravda, že některé teploměry (obzvlášť digitální) ukazují výrazně méně než jiné, u měření BT to ale vůbec není závada – předpokládejme, že teploměr, který ukazuje jeden den o tři desetiny méně než jiný, bude ten samý třídesetinový rozdíl udržovat i ve všechny ostatní dny. Při měření BT nejsou důležité absolutní naměřené hodnoty, ale pouze a jenom výsledný tvar naměřené křivky. Neexistuje tedy špatný teploměr, ale velice špatné je teploměr měnit kdykoli v průběhu měření jednoho cyklu.

Měřit za stejných podmínek – tohle se asi dodržuje nejhůř – po stejném počtu hodin spánku (tzn. chodit spát stále ve stejnou dobu), za stejné teploty v ložnici (otevřené/ zavřené okno), stejně oblečená (nahá/ v tlustém bavlněném pyžamu), dokonce i se stejným množstvím alkoholu v krvi a ve stejném zdravotním stavu – já vím, prakticky nemožné, ale uvědomte si, že pokud se od podmínek běžného měření odchýlíte víc, než je zdrávo, teplotu to může značně ovlivnit. Přesto to nevzdávejte, časem samy poznáte, co Vaši teplotu ovlivňuje více a co vůbec ne.

Kde měřit?

V prvé řadě – stále na stejném místě! Neměňte místo měření v průběhu jednoho cyklu!

V ústech – toto měření je velice jednoduché a rychlé, vyhovuje snad každému a měřit se dá i během menstruace, jeho hlavní nevýhodou ale je, že teplota v ústech poměrně dost kolísá, ovlivňuje ji teplota v místnosti, jestli spíte s ústy otevřenými či zavřenými… Takže křivky mohou být více rozkolísané. Pokud máte pocit, že z křivky dokážete něco vyčíst jen obtížně, měřte raději v příštím cyklu v pochvě.

V pochvě – tohle měření je přesnější, ovšem ne každému je příjemné. Také se většinou neměří během menstruace (ovšem pokud Vám nevadí omývat pokaždé teploměr od krve – proč ne?), což ale není takový problém – většina důležitých věcí se odehrává mimo menstruaci 🙂 Teplota v pochvě přitom bývá o pár desetinek vyšší než v ústech – na tom není nic špatného, není třeba provádět žádné korekce, jenom měřte stále stejným teploměrem na stejném místě.

Rektálně – také velice přesná metoda

Čím měřit?

Prakticky jakýmkoli teploměrem pro měření tělesné teploty, který ukazuje teplotu na dvě desetinná čísla. 

  • Rtuťové teploměry – tyto teploměry jsou velice přesné, jejich nevýhodou je, že měří velice dlouho (doporučuji minimálně tři až pět minut) a mohou se snáz rozbít. 
  • Digitální teploměry – seženete je v každé lékárně, jsou finančně nenáročné (cca 120-220,- Kč), měří velice rychle (obzvlášť ty rychloměřicí – např. Thermoval Rapid již do deseti sekund), po naměření zapípají – přesto doporučuji měřit alespoň 1-2 minuty po zapípání, teplota občas ještě o desetinku dvě vyskočí. Jejich hlavní nevýhodou je to, že nebývají tak přesné jako rtuťové, zato jsou nesmírně pohodlné.

Často se vyskytuje dotaz „jak hluboko v pochvě měřit“ – odpovídám, že to instinktivně poznáte samy. 

Křivka měření bazálních teplot

Období menstruace

Pravidelné krvácení, teplota je nízká.

Plodné dny

Dny před ovulací.

Ovulace

Bazální teplota se po ovulaci skokově zvyšuje až o 0,5 °C a zůstává zvýšená do začátku příští menstruace.

Neplodné dny po ovulaci

Teplota je zvýšená do další menstruace, nebo je známkou těhotenství.

Leave a Reply