Co je vlastně ovulace?

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3-5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá tzv. plodné období.

Je možné určit, kdy dojde k ovulaci?

Existuje několik metod, jak zjistit, kdy k ovulaci dochází:

  • Výpočet z obvyklé délky cyklu – nejjednodušší metoda, která vychází ze skutečnosti, že období mezi ovulací a začátkem další menstruace (tzv. luteální fáze cyklu) trvá u většiny žen 14 dní. Pokud tedy znáte obvyklou délku svého cyklu a odečtete od data příští očekávané menstruace 14 dní, získáte datum, kdy pravděpodobně dojde k ovulaci. Metoda není příliš přesná, protože jednak některé ženy mají luteální fázi cyklu kratší než 14 dní a jednak dochází u většiny žen alespoň občas k nepravidelnostem cyklu a ovulace se z různých příčin opozdí, např. vlivem stresu nebo nemoci.

 

  • Sledování hlenu děložního čípku – v plodných dnech se mění charakter hlenu vylučovaného děložním čípkem. V době ovulace je hlen děložního čípku řidší, průhledný a tvoří se ve větším množství. Těsně po ovulaci hlen houstne a má až bílou barvu.

 

  • Sledování změn bazální teploty – bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Bazální teplota se po ovulaci skokově zvyšuje až o 0,5 °C a zůstává zvýšená do začátku příští menstruace, popř. po celé těhotenství. Nevýhodou metody sledování bazální teploty je to, že zvýšení teploty signalizuje již proběhlou ovulaci a tedy konec plodného období, proto je vhodné ji kombinovat s jinými metodami, např. sledováním hlenu děložního čípku.

 

  • Použití ovulačních testů – domácí ovulační testy zjišťují v moči přítomnost luteinizačního hormonu (LH), který spouští ovulaci. Ovulační testy mají tu výhodu, že upozorňují na ovulaci s předstihem, protože LH se v těle tvoří ve větším množství už 12 až 36 hodin před ovulací. Testy jsou relativně levné a dají se koupit v každé lékárně.

 

  • Sledování zrání vajíček ultrazvukem – zrání vajíček ve vaječníku je možné pozorovat ultrazvukem a podle velikost folikulu (vajíčko s obalem, které roste ve vaječníku) může lékař odhadnout, kdy dojde k ovulaci. Měření folikulu se nazývá folikulometrie, spolu s ní lékař obvykle provádí endometrii, tedy měření výšky děložní sliznice (ta v průběhu cyklu narůstá v přípravě na uhnízdění oplodněného vajíčka). Využít můžete například služeb svého gynekologa, nebo specializovaných reprodukčních klinik.

Závěr je tedy třeba říci, že k oplodnění může dojít pouze v několika dnech v cyklu- tedy 3-5 dní před ovulací a cca 24 hodin po ovulaci. Ostatní dny jsou neplodné.

 

Leave a Reply